Een Whopper op Arnhem Centraal

Een leeg station

Hal Arnhem Centraal

Omdat ik stadsgids ben, leid ik ook regelmatig mensen rond op Arnhem Centraal. Het is een prachtig station met een formidabele hal, schepping van Ben van Berkel van UN Studio. Laatst heb ik er een Whopper gegeten bij de in die hal aanwezige Burger King. Normaal eet ik nooit Whoppers en eigenlijk ook nooit bij Burger King, maar ik moet zeggen dat het mij alles meeviel. Voor 6,95 euro had ik een compleet Whopper menu, dat bestond uit de Whopper zelf, een zak frites en een beker limonade – naar keuze Cola of Fanta. Aangezien ik tegen Cola een zelfde weerzin voel, als ik normaal gesproken tegen Whoppers heb, besloot ik tot een Fanta.

Deze diashow vereist JavaScript.

Ik werd uitermate vriendelijk bediend door een keurig meisje, die toch ook wel weer van wanten wist, want ze sommeerde de bruin getinte jongen met petje ook zijn aandeel te leveren in mijn bestelling. Ook deze jongen was zeer vriendelijk, er was niks geen reden om te veronderstellen dat hij de kantjes eraf liep, zoals u misschien denkt na mijn beschrijving. De Whopper was heel smakelijk, met lekkere saus, hier en daar een slablaadje ertussen en ook wat rauwe rode uiringen om hem extra pittig te maken. Alleen de Fanta was een ramp, want (a) veel te groot – u weet wel in zo’n mega Amerikaanse beker (Trump size!) – en (b) ook nog eens te veel ijs, terwijl de Fanta zelf al uit de koelkast kwam. Aangezien je bij dit soort zaken eigenlijk nooit een mes, vork of lepel krijgt, heb ik het ijs er met mijn vingers uitgewipt. Maar ja, waar moet je het laten?

Burger King

Te veel ijs, te grote beker

De Whopper heb ik geheel opgegeten, de frites ook, ik kreeg er die middag nog wel wat onprettige oprispingen van, maar de laatste delen Fanta heb ik in de aanwezige afvalbak gegooid. Overigens zag het hele terrein van Burger King er netjes uit en iedereen gedroeg zich, zoals wij dat in de provincie gewend zijn: bescheiden en zonder geschreeuw.

Deze diashow vereist JavaScript.

Wat mij daarbij wel weer opviel, was hoe magnifiek die enorme hal van Ben van Berkel wel niet is, en welk een prachtig zicht je vanuit die Burger King hebt op de lijnen van de wokkel, of zoals Ben het noemt de Front Twist. Daar steekt dan het meubilair van de Burger King weer erg min bij af, want dat is allemaal goedkoop plastic en spaanplaat. Ook is het onbegrijpelijk, dat in die enorme hal van 60 miljoen (euro’s!), zich alleen een Burger King bevindt, met zo’n goedkope uitstraling. En in die hal, daar lopen en zijn zo verschrikkelijk weinig mensen, dat je niet begrijpt, waarom die zo groot gebouwd is. Het toenmalig ministerie van VROM wilde weer stations als ‘kathedralen van de nieuwe tijd’. Welnu, dat is gelukt, maar net als in kathedralen komen er weinig mensen, behalve diegenen die ik en mijn collega-gidsen rondleiden. Zoals wethouder Gerrie Elferink al zei toen hij nog raadslid was: het is een dure paraplu.

dsc04179

Links Burger King, rechts de wokkel, in het midden een mens

Nou wil ik niet alleen negatief doen over die hal, want het is een buitengewoon knappe constructie en op de spitsuren lopen er echt wel mensen doorheen. En wat niet is, kan nog komen, dit station is gebouwd voor de komende 50 jaar. Bovendien is de akoestiek er geweldig. Er was al eens een mooi concert en als iemand op de piano speelt, dan klinkt dat geweldig. Mocht u in Arnhem zin hebben in het Whopper menu, dan kan ik het u van harte aanbevelen. Voor de Fanta raad ik u dan de kleinere Rutte-afmeting aan, dat geeft minder rommel. Eet smakelijk en geniet van uw omgeving!

whopper

 

Over Ton Burgers

Civiel ingenieur, gespecialiseerd in waterbouwkunde. Interesse in architectuur en geschiedenis. Ik schreef enkele boeken, waaronder Nederlands Grote Rivieren, Sporen naar Arnhem Centraal, Het Nieuwe Utrecht Centraal en de Watermonumenten van Arnhem.
Dit bericht werd geplaatst in Kijken en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s