Rotterdam bruist

Een wandeling door Rotterdam laat zien dat de stad zich met grote snelheid vernieuwt. Ik kwam met de trein aan in het nieuwe Centraal Station en nam vandaar de metro naar Maashaven. Wat je daar ziet is een mooie combinatie van oud en nieuw.

??????????????????????????

Oude kranen, elevators en pakhuizen tonen zich samen met de nieuwe bebouwing. Ik liep langs de zuidzijde van de Maashaven en zag daar schimmige activiteiten in oude pakhuizen. Tegelijk had ik prachtig zicht op de gigantische hoogbouw op de Kop van Zuid, met de Rotterdam van Rem Koolhaas als massief zwaartepunt.

Maashaven Z.Z. ?????????????????????????Rotterdam waagde de sprong naar Zuid pas in 1863, toen er absoluut geen ligplaatsen meer waren in de oude havens aan de rechteroever. Eerst werden de havens van Feijenoord gegraven, maar die waren al snel te klein. De Maashaven werd aangelegd tussen 1898 en 1905 onder leiding van ir. G.J. de Jongh, 31 jaar voortvarend  directeur van Gemeentewerken. Nu wordt die haven nauwelijks meer gebruikt, alles ligt inmiddels ver buiten de stad. Het  s.s. Rotterdam ligt nog om de hoek, maar dat is gewoon een drijvend hotel, te duur verbouwd door een losgeslagen woningcorporatiebaas.

????????????????????????????? ?????????Langs de Rijnhaven loopt de Posthumalaan. Posthuma was ook zo’n Rotterdamse geweldenaar, directeur van het Havenbedrijf in de jaren zestig van de vorige eeuw. Toen werd Europoort gebouwd. De Rijnhaven – uit 1893 – is geheel leeg. Dat maakt het gezicht op de gebouwen aan de Wilhelminapier imposant. Hoe is het trouwens mogelijk dat zo’n gebouw als de Rotterdam in weer en wind overeind blijft??????????????? ????????????

Ik ga terug over de nieuwe Willemsbrug, in 1981 geopend door koningin Beatrix samen met, toen nog, prins Willem-Alexander, ter vervanging van de oude brug met dezelfde naam en daterend van 1878. Dat was tijdens de regeerperiode van koning Willem III. Het was het begin van de sprong naar Zuid, een sprong die Rotterdam toen veel heeft gekost, vooral reputaties. De naastgelegen hef is nog is nog de stille getuige van die tijd.

?????? Willemsbrug en Oosterkade

Maar één ding is zeker: Rotterdam is prachtig!

Over Ton Burgers

Civiel ingenieur, gespecialiseerd in waterbouwkunde. Interesse in architectuur en geschiedenis. Ik schreef enkele boeken, waaronder Nederlands Grote Rivieren, Sporen naar Arnhem Centraal, Het Nieuwe Utrecht Centraal en de Watermonumenten van Arnhem.
Dit bericht werd geplaatst in Wandelen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Rotterdam bruist

  1. Pingback: Philips’ Eindhoven | Wat zie ik daar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s